Followers

My OnlineBiz Shop. Jom Terjah =)

Dear All, sila singgah ke My OnlineBiz Shop. Jom Terjah mymommashop =)

Tuesday, June 28, 2011

Petua dan Tips bila baby sembelit

Ini cerita weekend yang baru lepas ni...Semalam terpaksa cuti sebab nak monitor Mareesa nya poo poo..

Alkisahnya,weekend arituh Mareesa kene sembelit..Kat sini I nak citer dan share pengalaman I handle Mareesa yang kene sembelit arituh..Series kesian tau..I pun turut sama menangis..sob..sob..sob..

kisahnya start macam ni,actually sepanjang minggu lepas I mcm dah syak something..pelik sebab selalunya sebelum hantar ke nursery I memang akan salin pampers dia dulu,dan selalunya few times in a week,memanjang dia akan poo poo by the time I tukarkan pampers dia tuh..but last week nan ado..ado lah sekali tuh,cam berketul sikit..So,I tanyalah kat nursery,berak Mareesa camno?Dia jawab ok yo..kengkadang 2 kali..Fuhhh lego lah bilo mendengarnya... Tapi *ke nursery menjawab soalan I secara umum* huhuhu.Tup2 masa balik kampung hari sabtu harituh,Mareesa tetiba menjerit menangis dengan kuat tetengah main dengan Mak Su dia..So I yang cemas angkat dan pujuk dia elok2..then dia ok..pastu adalah 2,3 kali jadi camtu..I dah pelik dah..Ingatkan ada 'bende' menegur ke..huk huk..

Sehingga ari Ahad..Lepas mandi dia merengek je dan siap nangis2..dia memang jarang macam tuh..kengkadang je..sampai satu time tuh dia menjerit2 sekuat hati dia menangis macam kene pukul...Ishhh hati ibu mana tak luluh tengok anak camtu tanpa tahu apo sobab eh..Itulah pertamo kali dia berpelakuan macam tu..so,I sangat cemas..tapi instinct ibu tuh memang tinggi..dalam Mareesa menangis dan semua orang kalut2 tuh..I check pampers,nampak macam ada ketul2 poo poo dia..tak banyak..so I bukak untuk salinkan pampers baru...tetiba I nampak ada beberapa calit darah kat poo poo Mareesa..and tetiba lak dia menjerit menangis time tuh and I ternampak poo poo dia cam nak kuar tapi termasuk balik..huhu..terus I suspect dia kene sembelit..sebab poo poo tuh berdarah..hissshhh I yang tua ni pun tak sanggup kene sembelit...sian betul tengok Mareesa time tuh..My MIL sapu minyak sume kat perut dia and urut2 bowel dia..tapi dia keep menangis je.Bila refer kat my bestie,dia ckp it's normal kalau ada darah and he asked me to change Mareesa's menu then.I sempat GOOGLING tanya sini and sana,and banyak itu dan ini pasal sembelit nih..And at the same time I suh hubby beli betik nak wat puree betik untuk Mareesa..

So nak share lah ilmu yang dapat dari en google berkat sharing from other mommies.. * THANK YOU *

Memula I cyclingkan kaki Mareesa (macam kaki kita kayuh basikal tuh..) buat2 banyak kali..sebab orang cakap leh membantu kalau baby tak poo poo or baby yang sedang kene sembelit..then pastu Mareesa tertidur..

Bila Mareesa bangun tidur,dia terus menjerit2 sekuat2 hati dia..then I dah dapat agak the poo poo nak kuar tapi keras kan..so berbekalkan ilmu yang cetek daripada hambaallah yang share experience dia kat 1 of the forum *series tak ingat kat mana,tapi sangat berterimakasih*..I pun rapatkan kaki Mareesa and make sure kedua2 lutut kene kat perut dia (dapat tak imagine camne,imaginekan je lah eh)..Masa I wat cenggitu,lagi kuat dia jerit,masa tuh I dah siap2 bukak pampers dia dah nak monitor poo poo yang kuar..alhamdulillah I can see the poo poo kuar sikit2 even seiring dengan tangisan kesakitan Mareesa sampai dia tersedu2.. * Luluh hati I masa ni *..then tetiba at 1 part yang the poo poo tuh stuck cenggitu je,mcm tak mo kuar and Mareesa dah meraung2 dah..uishhh...semua masa tuh dah kalut dah..I was like sooo panicked and I mintak baby oil and plastik untuk alas tangan I sebab I decide nak *korek* poo poo tuh *-*..I just tuang kan aje the minyak baby oil tuh kat area poo poo and tempat kuar poo poo and I tekan2 keliling lubang tempat kuar poo poo tuh..and berjaya! *Alhamdulillah..*.. tapi serentak dengan poo poo tuh keluar jugak darah :( ..and Mareesa menangis,meraung and tersedu2 menahan sakit tuh.. sob sob.. I sempat letak minyak gamat kat bon bon Mareesa and pujuk2 dia..sambil mama dia nangis2 sebab dia tersedu2 menangis masa I hug dia..OMG..

Then bila dah reda tangisan dia tuh,dia ok dah and dia dah leh main tepuk2 balik dah..mama sangat gembira.. Alhamdulillah..

Tapi semalam I cuti sebab nak monitor poo poo dia,selagi tak kembali seperti biasa,hati I tak tenang.. :(
So,I terus tukar menu dia kepada 70% vegie and 25%berasperang and 5% ikan bilis and bubur yang terhasil adalah sangat hijau..alhamdulillah,Mareesa sangat suka..I bagi juga betik kat dia...pastu,segera je poo poo dia kuar..memula dia menjerit sikit,pastu I apply balik teknik 1 kat atas..then kuar banyak....petang pun camtu,but good news is masa petang tuh dia poo poo sendiri dah.. syukur alhamdulillah..

Tadi i bekalkan bubur hijau + betik kat Mareesa untuk bekal kat nursery..siap pesan kat kakak nursery suh monitor poo poo Mareesa..Semoga semuanya ok..

9 comments:

  1. cian maressa.. bg byk mkn sayur ye kak :)

    ReplyDelete
  2. wuahh tips yg BAGUS!! TQ :D kena simpan dalam otak ni kang kot la terjadi kt anak sendiri kan. huhu

    ReplyDelete
  3. tips yg bagus nie.. kesian mareesaa..
    rayyan memang hari2 dalam menu die jue letak buah..
    bg die makan sendiri guna muchkin food tu. .. alhamdulillah berak die takde masalah

    ReplyDelete
  4. Sian maressa. HArap Maressa x kena sembelit lagi.

    And thanks for the tips.. :p

    ReplyDelete
  5. sian mareesa, hope dia dah okey skrg....pas ni takde sembelit lagi ek momma Mareesa....auntie eMMe doakan kesihatan mareesa....

    ReplyDelete
  6. wahhhhhhhhhhhhh sakitnyeeeeeeeee...but thx for the tips :)

    ReplyDelete
  7. Thanx so much..sambil baca n sambil buat kat my baby..alhamdulillah berjaya...panik gila tadi...just 15 mins settled..

    ReplyDelete
  8. Assalam. Mmg pilihan yg terbaik ibu2 yg mmbuat pilihan mmberi ank susu kmbing berbnding susu lembu krn susu kmbing ialah susu ke2 terbaik slps susu ibu. Mknn kegemaran nabi kita sudah tentu byk kebaikannye lg2 susu kmbing yg dicampur dgn mknn sunnah. Utk tahu kebaikan dan khasiat susu kmbing+ mknn sunnah yg lain jemput singgah blog sy ye..nk dptkan susu kambing Lennoza+7mknn sunnah pun boleh kt situ..http://manja-anakku.blogspot.com/?m=0

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...