Followers

My OnlineBiz Shop. Jom Terjah =)

Dear All, sila singgah ke My OnlineBiz Shop. Jom Terjah mymommashop =)

Sunday, February 20, 2011

Tips or petua sembuhkan Batuk Berkahak for baby..

Anyone yang nak share petua..

I masih sibuk dok cari2 petua yang sesuai untuk my Mareesa Naima ni..
Dia selsema dan batuk berkahak since few days ago..

I pun selsema + batuk and berkahak,,TAPI tak kisah pun sebab we know how to manage the phlegm tuh kan..

Risau kat baby~

So anyone yang nak share tips ke petua untuk hilangkan batuk berkahak for babies ya :)
Since medicine for batuk + selsema sangat tidak digalakkan for baby below 2 years,tuh yang sibuk caripetua tradisional or any tips yang boleh dishare :)

p/s:mareesa naima tidur tak baper nak lena sejak demam n batuk2 ni,so type blog ni pun mareesa naima sedang tidur dalam pangkuan I,sbb the only way dia leh nyenyak tidur dgn berkepit dan berpeluk je :)

7 comments:

  1. Biasanya bby yg demam akn amik masa yg lama nk smbuh if skali pakej ngn selsema + batok. Ank na dlu 2mggu. Itupun dh try segala jenis mcm petua yg org bg,sapu kunyit idup ats hidung utk ubt selsema,bg dia mkn madu,sapu kapur mkn + perahan limau nipis kat dada n leher dia tuk kurangkn batok,tp semuanya mcm xjalan,ksian tgk berat dh susut gara2 xckup tdo,xda slera mkn,akhirnya xtahan sgt refer h0spital even dh tahu doc xkan bg ubat,tp bl doc cek tgk kahak trlalu byk sgt, so doc cadangkan utk sedut gas cairkn kahak. Lepas sedut gas tu dlm sehari dua cmtu trus sembuh totally coz doc ckp demam yg xkebah2 dsebabkn virus btok tu yg kuat,batok pn xsembuh coz kahak,so bl dh sedut gas,cair kahak,alhmdulillah la semuanya. Knape la awal2 doc xsuggest sedut gas tu. Hais.

    ReplyDelete
  2. isk...akak pon tengah takut nih,, aritu akak demam+selsema+batuk. Ni Mohd Rafi pulak. Takut je kalau esok2 jangkit kat Pahat.

    Semoga Maressa cepat sembuh. Kesian nak bernafas pun susah kan?

    ReplyDelete
  3. ala ciannye mareesa. Anggun da sembuh dah. Awk try g Klinik Pead yg betul2 memahami baby ni. Cam Anggun sy slalu bw g Klinik Pead Liew kat Taipan. Memang ramai parents yg bawa baby diorg g ctu. Dr Liew slalu bg baby mkn ubat for 3 days je. Pastu ade follow up lg ngan die for freee...

    Alahamdulillah Anggun akan sembuh within 3 days tu. try la.

    http://superpages.com.my/superhome/clinics/klinik-pakar-kanakkanak-liew-sdn-bhd-25082.html

    ReplyDelete
  4. rayyan pun batok selsema huhuhu tak kebah2 pun..

    ReplyDelete
  5. nanonano:Sian kan kalau baby siap demam berpakej ni~

    monstorious wife:wah kire pahat kuat lah tu,masih steady lagi,moga pahat sihat selalu~

    Hantu Ulam:tuh la tuh,lepas demam,selsema dan batuk,tetiba kakak nursery tuh suspek dia kena demam campak sebab ada mcm rashes teruk kat dada dan belakang dia,lepas jumpa dr,dr confirmed that was normal rashes that might kene kat baby yang baru lepas demam,alhamdulillah,lepas mandi lactacyd and sapu ubat,esok pagi tuh dah clear dah rashes tuh,pastu tingal selsema dan batuk aje ni..

    juelee:sian kat rayyan,baby bila demam batuk dan selsema ni sangat kesian kan..huhumoga cepat sembuh baby rayyan :)

    ReplyDelete
  6. As'kum...

    Petua mengubati batuk berkahak bagi orang dewasa pula ada terukir di sinih:

    Petua Mengubati Batuk Berkahak dan Lendir

    Semoga info tu akan memberi manfaat kepada kehidupan yg bakal di lalui. TQ.

    ReplyDelete
  7. Angin Selat Melaka:
    Thanks you..share petua :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...